krem z cukinii

zupa z cukinii

Zastanawiałem się ostatnio gotując cukinie – jakby smakowała kremowana w zupie. Interesujące połączenie, ale trzeba je przełamać odpowiednią przyprawą… Tak powstał ten szybki przepis.

Składniki:

- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 5 cukinii,
- 2 ziemniaki,
- zielona pietruszka (do posypania wierzchu zupy),
- szklanka mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 3 łyżki mąki,
- 40 g masła.

Włoszczyznę i ziemniaki obrać i ugotować warzywny bulion używając 1,5 litra wody. Po 2 godzinach gotowania dodać pokrojoną cukinię.
Warzywa dusić przez kolejną godzinę.

Używając blendera zmiksować warzywa.

Na patelni podgrzać masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko.
Gotowy beszamel przyprawić solą i gałką muszkatołową, przelać do zupy i blendować całość na gładką masę.

Zupę zagotować.
Podawać z dodatkiem startego sera i pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz