supa_krem_z_pomidorow

Zupa krem z pomidorów z serem ricotta

Jak byłem mały zupa pomidorowa to było coś na co zawsze czekałem! W dziwny sposób zawsze następowała po niedzielnym rosole. Tę kolejność warto przełamać tym przepisem. Po pierwsze jeżeli jest ciepło można zrezygnować z bulionu. Po drugie można użyć kostki rosołowej a po trzecie… i najważniejsze tym razem to pomidor króluje a nie przecier czy koncentrat.

Składniki:

- 7-8 dużych dorodnych pomidorów,
- pietruszka,
- seler,
- cebula,
- czosnek,
- kawałek poru,
- opcjonalnie 2 ziemniaki,
- sól, pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie umyć. Naciąć pomidory i sparzyć tak by pozbyć się skórki. Obrane i posiekane drobno warzywa zagotować w 1-2 litrach wody/bulionu. Pozostawić na małym ogniu na 30 minut. Pod koniec gotowania warzywa powinny być miękkie wtedy dodać pomidory. Całość zmiksować przy użyciu blendera, doprawić ulubionymi przyprawami. Dobrze przetarte warzywa dadzą delikatny i aromatyczny krem.

zupa_calosc

Jak wspomniałem, ziemniaki dodajemy opcjonalnie aby zagęścić całość wywaru.

Gorącą zupę podajemy z łyżką ricotty i dekorujemy świeżą bazylią. Jeśli natomiast mamy kawałek cebularza to jest to na prawdę bardzo dobre połączenie.

Smacznego.

Dodaj komentarz