batonik twarogowy

Twarogowy batonik

W Polsce od niedawna w sklepach można spotkać batoniki twarogowe. To prosty deser, który od wielu lat można kupić na Białorusi. Sprawdźmy!

Batoniki twarogowe to takie małe serniczki. W zasadzie moglibyśmy zrobić je w domu…

IMG_0687x

Oto kilka Białoruskich odpowiedników. Wersja klasyczna i z kakao. Wszystkie oblane produktem czekoladopodobnym (Polska polewa nie wypada lepiej).
Gdyby oceniać smak samego sera to jest to identyczna konsystencja i smak.
W Polsce możemy spotkać takie batoniki z dodatkowymi chipsami czekoladowymi lub karmelem (po prostu są to cukrowe zapychacze), tutaj królują wersje “trywialne”.
Przewagą Polskich batoników jest fakt, że składają się z około 80% twarogu. W wersji ze wschodu nie potrafię znaleźć takiej informacji – co nie znaczy, że baton posiada mniej sera.

IMG_0692x

Jeżeli miałbym polecić zakup takiego batonu to raczej w wersji bez dodatków. Sama idea twarożkowego bloku jest świetna, gdyby tylko polewa była z czegoś bardziej zjadliwego mała słodycz bylaby mniej bolesna.

Dodaj komentarz