tortilla

tortilla – podstawa domowego wrapa

Niespodziewana wizyta gości z pustymi brzuchami? Własny – wielki lub mały głód? Za daleko do fastfooda? To może domowy placek tortilli pomoże?

To na prawdę proste i szybkie zorganizowanie sobie czegoś do zjedzenia. Po co więc kupować gotowe placki ?

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki letniej wody,
- sól,
- 70 g masła.

Wodę, masło i sól mieszany, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ma być giętkie i nielepiące się. Podobnie jak do pierogów. Kiedy masa będzie już plastyczna formować kulki z których później należy rozwałkowywać bardzo cienkie placki – to jedyna trudność.

Rozmiar powinien odpowiadać wielkości patelni jaką się posiada.

TORTILLA

Placki wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię. Szybko łapią temperaturę i wystarczy 30 sekund z każdej strony by placek był gotowy. Upiec wszystkie placki i zawijać z ulubionymi składnikami. Tortilla nadaje się zarówno do zjedzenia na ciepło i na zimno.

Polecam!

Dodaj komentarz