tajska zupa

Tajska zupa z mlekiem kokosowym

Jeśli masz spragnione nowych smaków zmysły to jest zupa dla Ciebie!

Wszystkie egzotyczne dodatki są na naszych pułkach sklepowych dostępne od długiego już czasu. Niektóre przerażająco drogie więc sięgnąć po nie mogą nieliczni. Przy tej zupie nie będzie tak źle, szczególnie jeśli policzy się ile zapłacimy za nią w restauracji. Warto spróbować tego smaku bo jest po prostu obłędny. (Jeżeli smakowała Wam zupa PHO to ta na pewno też przypadnie do gustu.)

Składniki:

- 0,4 kg piersi z indyka/kurczaka,
- 2 ostre papryczki chilli,
- słodka papryka w proszku,
- 4 cm imbiru,
- czosnek,
- cebula,
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, cebula),
- 3 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- porcja rosołowa 0,3 kg,
- 2 puszki mleka kokosowego 400 ml,
- 250 g małych pieczarek
- świeża kolendra,
- sos sojowy około 2-3 łyżki
- 2 limonki.

Z włoszczyzny, porcji rosołowe, ziela angielskiego, ziela angielskiego ugotować 2 litry bulionu.

W tym czasie pokroić pieczarki na ćwiartki, obsmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać pokrojone w paski kawałki indyka. Dodać pokrojone na drobno kawałki ostrej papryki, i imbiru. Dusić przez 10 minut z kawałkiem trawy cytrynowej – następnie wyjąć trawę. Dodać łyżkę słodkiej papryki. Wlać 2 puszki mleka kokosowego – zagotować.

Bulion przelać do dużego garnka odsączając warzywa i mięso. Do garnka z bulionem przelać kokosowo-mięsną bazę. Doprawić kolendrą i limonką i sosem sojowym.

Dodaj komentarz