DSC_0003_salata_x

Szybka sałata z sosem pomidorowo musztardowym

Szybko, szybko, szybko – te trzy słowa często słyszę w ciągu roboczego tygodnia. Stój – 10 minut i jest gotowa pożywna sałatka.

Składniki:

- roszponka,
- kiełki rzodkiewki,
- pomidorki koktajlowe,
- grana padano lub inny twardy ser,
- zielony ogórek,
- suszone pomidory,
- musztarda,
- oliwa,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka miodu,
- sól,
- pieprz.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i odsączamy.

Na dnie talerza układamy roszponkę i kiełki. Pomidorki koktajlowe kroimi na ćwiartki (ja tak wole bo wtedy nie strzelam sokiem w siedząca na przeci mnie osobę), dodajemy pokrojony w kostkę ogórek. Obieraczką do warzyw ścieramy plasty sera i układamy na wierzchu.

Sos z muszarty
Ubijamy 3 łyżeczki musztardy z 5 łyżkami oliwy. Powstanie gęsta emulsja (można przy użyciu blendera, będzie szybciej), następnie dodajemy łyżeczkę miodu, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Sos wedle preferencji dodawać na sałatę.

Smacznego.

Dodaj komentarz