sernik

Sernik karmelowy

Nie jest to sernik napowietrzany białkami jak wiedeński, to typ raczej reprezentujący kontynent amerykański – zwie się nowojorskim wszystko dzięki wilgotnemu wnętrzu i zbitej i kremowej konsystencji.

Mój faworyt na sernik, który można zrobić bardzo szybko i bez wiekszych problemów kiedy wiemy, że niebawem przybędą goście, albo po prostu chce nam się zjeść domowy deser. W zasadzie ten wpis to początek do serii wariacji o sernikach więc zachęcam do spróbowania.

Składniki:

- 1 kg twarogu president (taki w wiaderku, wielokrotnie mielony – najważniejsze, żeby nie był z dodatkiem zagęstników tj. skrobi ziemniaczanej itd),
- 4 jajka (całe),
- szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 500 g kajmaku/krówki/dulce de leche
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- ciastka digestive wielozbożowe,
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 70 g masła.

Ciastka digestive zmielić w blenderze/foodprocesorze, dodać masło i rozpuszczoną czekoladę. Jednolitą masę ułożyć równomiernie na dnie tortownicy 24 cm (tortownicę wcześniej wyłożyć papierem pergaminowym). Jeżeli masa jest dobrze rozłożona zwilżona zewnętrzna strona łyżki wygładzi powierzchnie idealnie.

Twaróg przełożyć do dużego naczynia, zmiksować (bardzo krótko żeby nienapowietrzać) wszystkie składniki w następującej kolejności):
- jajka,
- zmieszaną czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej z cukrem,
- smietanę.

Połowę kajmaku ułożyć równomiernie łyżką na ciasteczkowym spodzie (bliżej krawędzi), następnie wlać 2/3 białej masy.
1/3 masy zmiksować z resztą kajmaku i wlać na do tortownicy (np. w różnych miejscach). W ten sposób powstaną 2 kolory – delikatnie łyżką przemieszać by zrobić wzorki i ciemniejsza masa nie była w w jednym miejscu.

Piec w temperaturze 160 – 175 stopni około 60–70 minut. Ciasto jest upieczone gdy zetnie się na bokach a środek będzie galaretowaty (prawie ścięty). Jeżeli ciasto będzie się piec w za wysokiem temperaturze to lekko urośnie i będzie bardziej suche (tego nie chcemy więc należy zmniejszyć temperaturę i czas pieczenia wzrośnie).

Zostawić w piecu do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz