salata

Sałata z mozarellą

Nie przepadałem za mozzarellą – w Polsce jest gumowa i bez smaku. Po pobycie we Włoszech pogląd zmienia się diametralnie. Z sałatą nie ma sobie równych.

Jak to bywa z produktami regionalnymi mozzarella di bufala jest chroniona i dobrze, spróbowanie jej raz zmienia percepcję. Kto jadł to wie, że delikatność tego bardzo topliwego sera kryje się pod wspaniała skórką. Proponuję z sałatą i octem balsamicznym.

Składniki:
- mozzarella di bufala,
- 2 duże pomidory,
- oliwki (najlepiej nie ze słoika),
- roszponka,
- ocet balsamiczny.

Z roszponki robimy podkład, układamy wszystkie składniki w estetycznej kompozycji. Na górze spoczną małe kulki mozzarelli, bądź przekrojona na pół mozzarella.

Ser skropić octem balsamicznym dla kontrastu smaku.

Serwować ze świeżą bagietką z masłem i świeżym sokiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz