sałata

Sałata dla mięsożerców

Sałata dla mięsożerców – z wołową wędzoną włoską szynką. Na pewno sprawi, że będziecie się czuć syto, ale i lekko – taka świeżość w środku zimy. Chyba, że ktoś zje na boku z bagietką jak ja.

Polskie wędliny – jeżeli mamy na myśli te z prawdziwej masarni – nie mają sobie równych. To pewne jak dwa razy dwa, ale szynka parmeńska lub włoska wędzona wołowina pokrojona na cieniutkie plasterki to też żaden wstyd. Proszę spróbować.

Składniki:

- włoska szynka z wędzonej wołowiny (włoska),
- roszponka,
- ser twardy typu grana padano,
- 5–6 pomidorów koktajlowych,
- marchewka,
- oliwa,
- sól,
- pieprz

Na dnie układamy solidną porcję roszponki, kroimy pomidorki, obraną marchewkę kroimi w drobne paski. Obieraczką do warzyw ścieramy paski sera i układamy na uprzednio ułożone plastry wołowiny.

Polewamy oliwą, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.

Dodaj komentarz