DSC_0002x

Quiche ze szpinakiem

Quiche to popularna w Polsce, choć pochodząca z Francji zapiekanka. Może to nie jest idealne słowo, ale takie przychodzi mi teraz do głowy

W zasadzie jest to kruche ciasto wypiekane w wysokiej tortownicy z warzywami lub mięsem, w zalewie serowo-jajecznej.
Generalnie użyć można wszystkiego co przyjdzie nam znaleźć w lodówce – na moje oko to danie śmietnik, ale cóż pizza przecież też do takich należy.

Składniki:

- 70 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- łyżka wody,
- sól,
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (około 900 g),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- kilka pomidorów do dekoracji,
- seler,
- por,
- 100 g sera,
- kostka sera typu feta,
- 3 łyżki śmietany 22 %,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 jaj – do zalewy.

Z masła, jajka, mąki, proszku do pieczenia i łyżeczki wody zagnieść ciasto – schłodzić w lodówce. Rozwałkować w tortownicy o rozmiarze 22–24 cm. Wstawić do lodówki.

W międzyczasie rozpuszczony szpinak gotować z pokrojoną na drobno włoszczyzną, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Będzie to trwać ponad godzinę tak by pozbyć się całości wody z warzyw.

Gdy masa warzywna się zredukuje dopiero przyprawić (bo można przesolić), dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wystudzić.

W osobnej misce roztrzepać jajka z mąką ziemniaczaną i smietaną. Połączyć obie masy, dodać ser.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Masę przelać do tortownicy, z góry ułożyć pokrojone pomidory koktajlowe i ser feta.

Piec około 50–70 minut, aż całość się zetnie a ciasto zbrązowieje.

Dodaj komentarz