quiche

Quiche z boczkiem

Boczek jest tak wdzięcznym mięsem – z historii rodzinnych pamiętam, że za dobrym czasów nikt nawet nie chciał na niego popatrzeć, a tu proszę. Świetnie się nadaje jako baza do Quiche wraz z kuzynem ogórka.

Składniki:

- 0,4 kg boczku,
- 4 cukinie,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 por,
- pół selera,
- 1 pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- 4 jaja (do masy jajecznej),
- 4 łyżki śmietany,
- 70 g żółtego sera,
- 70 g masła,
- 200 g mąki,
- 1 jajko,
- łyżka wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Włoszczyznę pokroić w kostkę i smażyć na patelni pod przykryciem, dodawać wody i podduszać aż zmięknie. W międzyczasie pokroić por i cebulę i smażyć na patelni z boczkiem.
Do patelni z boczkiem dodać 4 cukinie pokrojone w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć i dusić aż wyparuje większość wody, na końcu doprawić solą i pieprzem.

Odstawić do wystudzenia

Jajko, mąkę, szczyptę soli i łyżkę wody połączyć. Wyrobić ciasto i schłodzić na pól godziny w lodówce. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy o rozmiarze 22–24 cm. Dno tarty wyłożyć papierem pergaminowym.

4 jajka roztrzepać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami śmietany następne wsypać starty ser.

Wystudzone masę wymieszać razem z masą jajeczną.

Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180–200 stopni przez 50–60 minut aż masa się zetnie.

Smacznego.

Dodaj komentarz