sernik

Puszysty sernik z jagodami goji

Puszysty sernik podobny do wiedeńskiego, bez dodatku masła. Idealny na święta, ja dodałem jagód goji. Polecam!

Nie jest to mój ulubiony rodzaj sernika, wolę raczej te wilgotne nowojorskie z różnymi kremowymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie bardziej klasyczna – idealnie na święta.

Składniki:

- 1 kg twarogu wielokrotnie mielonego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru drobnego do wypieków,
- 6 jajek (osobno białka i żółtka),
- 50 g jagód goji,
- aromat migdałowy.

Twaróg wymieszać z żółtkami, dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać do twarogu. Jagody spażyć i wymieszać z łyżką mąki i też dodać do masy.
Po otrzymaniu jednolitej masy odstawić.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Sztywne białka delikatnie wymieszać z twarogiem. Masę wylać do tortownicy (rozmiar 27 cm) wyłożonej papierem pergaminowym.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 70 minut. Po 40 minutach temperaturę obniżyć do 150 stopni. Sernik zostawić w piecu do wystudzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz