burger

Bułki do burgerów pszenno-żytnie

Przedstawiam zmodyfikowany przez na bułki do hamburgerów. Są miekkie i wilgotne. Oczywiście maślane, ale zamiast użyć mąki pszennej dodałem 1/3 żytniej.

Składniki:

- 70 g rozpuszczonego masła,
- 18 g drożczy,
- 1 łyżka mleka w proszku,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 50 g mleka,
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej.

Zrobić rozczyn z drożdży, letniego mleka, cukru, 70 gramów mąki pszennej i odstawić na 15 minut.
Pozostałe suche składniki wymieszać w misce, dodać jajko, tłuszcz i rozczyn. (nie wsypywać całej mąki od razu, stopniowo dodawać aż ciasto przestanie się kleić)

Wyrobione ciasto odłożyć na około godzinę aby wyrosło.

Podzielić ciasto na równie kawałki (ja odmierzyłem po 80 gramów).

Rozwałkować okrągłe placki i ułożyć na papierze pergaminowym następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.

Odstawić na 20 minut.

Piec w temperaturze 170 stopni około 11 minut.

Smacznego.

Dodaj komentarz