sałata z wołowiną

Polędwica wołowa z jarmużem

Dla niektórych jarmuż to moda – wystrzegałbym się tej teorii bo jest to jedna z najstarszych roślin jakie człowiek uprawia. Jarmuż z wołowiną voila…

Dobrze uduszona polędwica smakuje świetnie na zimno i gorąco. Pokrojona w plastry wieńczy sałatę i daje jej to czego potrzebuje każdy mięsożerca – białka. Jarmuż stanowi dodatek, który odpowiednio przyprawiony jest hmm grzechu wart.

Składniki:

- 0,5 kg polędwicy wołowej,
- 0,5 kg jarmużu,
- cytryna,
- 4 cebule,
- 4 zabki czosnku,
- 2 litry wody,
- sól,
- pieprz,
- krzaczek bazylii,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 40 g grana padano lub innego twardego sera,
- oliwa.

Mięso wołowe ma to do siebie, że chociaż bywa drogie wcale nie jest szybko miękkie, jest tyle czynników zmieniających jego strukturę, że zawsze zalecam cierpliwość.

Na suchej patelni obsmażyć mięso, powinno się nawet lekko przypalić – dodaje to specyficznego karmelowego smaku. Następnie przełożyć do wysokiego garnka i dusić pod przykryciem z pokrojoną w paski cebulką i czosnkiem. Co kilka minut dodawać wody. Sprawdzać co 30 minut miękkość mięsa. Gdy będzie już dostatecznie miekkie dodać kolejne 2 cebule (te wcześniejsze powinny się rozpaść).

Jarmuż gotować prze 5 minut. Odcedzić i skropić cytryną, dodać oliwy.

Blenderem zmielić bazylię, dodać orzechy i oliwę szklankę oliwy oraz ser – tak przygotowane pesto posolić i wstawić do lodówki.

Miekkie mięso wyjać z garnka i kroim na plastry. Układać na jarmużu. Polać sosem bazyliowym i osolić.

wołowina

Smacznego!

Dodaj komentarz