cup

Orzechowe muffiny z kremem twarogowym

Słodkie, ale nie przesłodzone z wyczuwalnymi orzechami, kakaowe i w dodatku z lekkim kremem. Moje ulubione muffiny.

Składniki:

- 130 g masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub migdałów),
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
- 200 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru.

Mokre składniki wymieszać osobno, suche osobno.
Wymieszać mokre z suchymi i na końcu dodać
rozpuszczone masło.

Masę odstawiamy, natłuścić formę na muffiny i obsypać bułką tartą.

Uzupełnić każdą formę do ponad 3/4 wysokości.

Piec 15–20 minut w temperaturze 18o stopni.

Twaróg blendować na gładką bezgrudkową masę, dodać śmietanę i cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub wyciskarki.

Wystudzone muffiny wyciągnąc z formy. Obciąć wyrośniętę główki. Na każdej z muffinek wycisnąć krem. Włożyć do lodówki na 50 minut. Muffiny obsypać rozdrobnioną masą z obciętych główek.

Smacznego!

Dodaj komentarz