murrays_bagels

Nowojorskie bajgle

Bułka z dziurką, o co tyle hałasu? – zapyta każdy kto nie wie jak się je robi. Odradzam kupowanie ich w sklepach z mrożonym pieczywem. W Stanach możemy je spotkać wszędzie, jakby zwykła kajzerka nie istniała.

Bajgle, czyli amerykańska kajzerka – tak ją roboczo można określić – to wynalazek prawdopodobnie z Polski. Szkoda więc, że wraz z utratą judaistycznych korzeni straciliśmy także charakterystyczny wypiek.

To nie do końca prawda, bo tak jak moda na burgery, tak i na bajgle wydaje się pojawiać w Warszawie. To właściwy kierunek o ile pieczywo przygotowywane będzie wedle starych receptur.

Prawdziwe bajgle dzięki gotowaniu ich przed wypiekiem są ciągnące w środku, wilgotne od gotowania i jakby lżejsze – to nie typowe ciężkie pieczywo, ale też nie jest to dmuchana bułka.

Gdzie co i jak? Wybrałem dwa zupełnie różne od siebie lokale.

Najciekawszym miejscem według mnie będzie Murray’s Bagels – tam na prawdę wiedzą co robią.

bagels

To zdjęcie chyba mówi samo za siebie, samych serów typu cream cheese jest ponad 16. To baza do kanapki, często zastępująca pozostałe składniki. Do tego wszystko co można sobie wymarzyć: szynki, salami, ser cheedar, warzywa i najważniejszy składnik corn beef – peklowana wołowina stale podgrzewana na parze, krojona tuż przed włożeniem do kanapki.

Z tego wszystkiego nie wspomniałem nawet o rodzajach bajgli. Czyste klasyczne, ale i z różnymi ziarnami, z czosnkiem, na słodko z cynamonem i rodzynkami. Naprawdę jest z czego wybierać.

Jedyny minus to kolejki tak długie, że nie mają tu czasu żeby całą kanapkę dodatkowo podgrzać.

Mocnym numerem 2 jest sieć Dunkin Donuts, znajdująca się na każdej dużej ulicy. Wygląda to trochę jak umowa społeczna – obiecujemy, że będziemy wszędzie, a Wy (klienci) bądźcie lojalni i kupujcie u nas.

W D&D ze względu na sieciowy charakter, nie można liczyć na unikalne doznania, ale ma się gwarancję solidności za rażąco niską cenę. Zadziwiająca jest cała technologia do przygotowania kanapki. Specjalna krajalnica przez którą pracownik przekłada bułkę, idealnie tnie na 2 części. Jest też opiekacz, skonstruowany tak, by jak najszybciej podgrzać bajgle (taki niski piekarnik – o szczelinie wysokości bajgla). To musi się sprawdzić, każdy lokal obsługuje bowiem setki klientów dziennie, nie ma mowy żeby coś szwankowało.

dunkin_donuts

Mój wybór – owsiany bajgiel z jajkiem sadzonym i boczkiem!

Przepis na amerykańskiego bajgla znajdziesz pod tym linkiem.

Dodaj komentarz