sernik

Nowojorski sernik z czekoladą

Ten typ to mój ulubiony, sernik z kruchym spodem, wilgotny lekko kwaskowaty i oblany deserową czekoladą! Mniam.

Składniki

Masa twarogowa
- 1 kg twarogu wielokrotnie mielonego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 jaj,
- 200 ml śmietanki 36 %,
- 200 g cukru drobnego.

Spód
- opakowanie ciastek digestive czekoladowych,
- łyżka kakao,
- 60 g masła.

Polewa
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.

Ciastka zmielić za pomocą blendera, dodać kakao i rozpuszczone masło. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wyłożyć na spód i równomiernie wyłożyć.

Twaróg wymieszać z jajami, dodać cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną, następnie dodać śmietankę. Masę twarogową wylać do przygotowanej tortownicy ze spodem z ciasteczek.

IMG_0792

Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut plus kolejne 20 minut w temperaturze 150 stopni (w zależności od piekarnika).
Najważniejsze, żeby ciasto nie rosło ale raczej się ścinało.

Schłodzony sernik przesmarować polewą z rozpuszczonej czekolady i masłą.

IMG_0741

Kroić gorącym nożem!

Smacznego.

Dodaj komentarz