sojowe mleko

Mleko sojowe

Dobra alternatywa dla mleka do tego zdrowy napój zrobiony od podstaw w domu, który jest zdecydowanie tańszy niż sklepowy

Pamiętam, że mając 5 lat ciągle na śniadanie jadłem kaszę mannę na mleku i miałem jej totalnie dość. Potem przyszła moda na płatki kukurydziane, początkowo zwykle – bez cukru, później kakaowe muszelki, kuleczki, cynamonowe itd.
Nie wiem jak Wam, ale zupełnie mi to nie smakowało, moje dziecięce wyobrażenia były bardzo proste: po pierwsze oczekiwałem od płatków czekoladowych, że będą smakować jak chrupiąca czekolada a nie jak słodki ulepek kakao… wiecie o co mi chodzi?

No dobrze, ale ja nie o płatkach tylko o mleku…

Podejść do przestawienia się na mleko sojowe miałem przynajmniej kilka. To zwykłe, neutralne w smaku i tak zalatywało mi nadto zieleniną żeby móc pić je codziennie, waniliowe za słodkie, czekoladowe tym bardziej.

Po tym jak w Tajlandii uliczni sprzedawcy raczyli nas ciepłym mlekiem zrobionym chałupniczą metodą zrobiłem i ja. Okazuje się, że homemade (jak zwykle)jest o niebo lepszy.

Samemu możemy dostosować zarówno słodkość i wiele innych walorów.

Składniki:

–240 g ziaren soi,
-około 3 litrów wody,
-gaza,
-sól,
-vanilia.

Ziarna soi zalać zimną wodą w dużym naczyniu, odstawić na przynajmniej 12–14 godzin (zwykle zostawiam na noc). Namoczone ziarna przełożyć do dużego garnka tak by mogły zmieści się tam 3 litry wody.
Soję zblendować na gładką masę, za pomocą blendera lub w shakerze. Do zmielonych ziaren dodać 2 litry zimnej wody.
Całość przecedzić przez gazę, tak by nie przedostały się kawałki soi. Kiedy zostanie w gazie sama pulpa z soi mocno wycisnąć.
Dolać litr wody i zagotować. Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 100 stopni, mieszać i zdejmować z powierzchni białą pianę.
Jak tylko powierzchnia będzie czysta zmniejszyć moc podgrzewania na minium i zostawić na 20 minut, sporadycznie mieszajć. Na tafli mleka będzie co kilka minut unosić się kożuch, który należy zdjąć.

Ja pomagam sobie sitkiem od herbaty, najlepiej zgarnia pianę jak i kożuch z mleka.
Mleko zostawić do ostygnięcia, dodać laskę wanilii i szczyptę soli.

Z takiej porcji wyjdzie około 3 litrów mleka!

Sojowe mleko daktylowe
Do przygotowanego 1 litra mleka sojowego dodać 6–8 daktyli bez pestek, zagotować i zblendować. Taka słodka wersja na pewno będzie łatwiejsza do akceptacji przy przestawianiu się z krowy na soję!

Dodaj komentarz