mazurek

Mazurek Kajmakowy

Wielkanoc i przygotowania nie zawsze rozpoczynamy odpowiednio wcześniej. A kiedy robimy to pierwszy raz to już zupełnie można się pogubić… Moja propozycja na prosty mazurek!

Składniki:

 

Ciasto
- 170 g masła,
- 300 g mąki krupczatki,
- 70 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków,
- 1 żółtko.

Masa kajmakowa:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 200 g masła,
- 60 g czekolady gorzkiej,
- 70 g orzechów włoskich.

Zimne masło wymieszać z żółtkiem i cukrem stopniowo dodając mąkę krupczatkę. Wyrobione ciasto formować w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (standardowy rozmiar 20×30). Widelcem nakłuwać w kilku miejscach.

Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut aż będzie brazowe. Wystudzić.

Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 3 godziny. Woda musi przez cały czas przykrywać całość puszki.

Miekkie masło rozbić mikserem i dodawać stopniowo kajmak.
*jeżeli masło się rozwarstwi całość schłodzić i zmiksować ponownie.

Masę kajmakową wyłożyć na kruche ciasto, posypać orzechami i polać rozpuszczoną w kompielni wodnej czekoladą.

mazurek

Smacznego!

Dodaj komentarz