mango_lassi_produkty

Mango lassi

Mody przychodzą i odchodzą nie ma w tym nic dziwnego. Co jakiś czas rosną w centrach miast jak grzyby po deszczu to burger bary, to meksykañskie restauracje. Nie byłoby w tym nic złego gdyby wraz z rozpropagowaniem regionu świata szedł i rozwój sztuki kulinarnej. Oczywiście nie zawsze tak jest. Szczególnie irytuje fakt, że musimy płacić za coś co po prostu nie jest warte swojej ceny… Przykładem ostatniej mody stał się napój mango lassi. Jest to typowo indyjski napój na bazie dojrzałego mango, jogurtu i kardamonu. Gorąco polecam!

Składniki:

- 2 dojrzałe mango,
- 200 gramów jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka,
- golden syrop/miód,
- kardamon.

DSC_0175

Mango obrać i pokroić na drobne kawałki. (Jeżeli nie mamy miksera ani innych zaawansowanych robotów kuchennych porodzić można sobie blenderem) Zmiksować, dodać jogurt mleko i 2-3 łyżki golden syropu oraz małą łyżeczkę kardamonu. Całość zmiksować na gładką masę. Opcjonalnie dla zaostrzenia smaku wkropić połówkę cytryny.

DSC_0177

Jeżeli jest to upalny dzieñ polecam zmniejszyć ilość jogurtu i mleka zastępując kostkami lodu. Powstanie orzeźwiający shake mango.

Smacznego.

Dodaj komentarz