muffiny

Gryczane-kukurydziane muffiny

Nie popadając w szaleństwa robie czasem coś bezglutenowego. Tak wyszły babeczki/muffiny, które jak głoszą dietetycy nie będę rozpychać naszych żołądków. Ja rozepcham zjedzoną ilością !

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 i 1/2 mąki gryczanej,
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżka miodu,
  • 130 g rozpuszczonego masła,
  • 200 g smietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych misach. Połączyć na końcu dodając tłuszcz.

Natłuścić formę i obsypać mąką gryczaną, masę wlewać do 3/4 wysokości otworów.

cup6

Piec około 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu ubić śmietanę z cukrem pudrem i udekorować muffiny.

Smacznego!

Dodaj komentarz