makaron

Domowy makaron – raz dwa trzy

Jedząc pierwszy raz prawdziwy makaron można się tak przerazić, skąd? że jak to? to to to co ja jadłem wcześniej, takie z worka? to też jest makaron?

Składniki:

- 4 żółtka,
- około 250 g mąki,
- sól,
- opcjonalnie łyżka wody.

Nic prostszego, wystarczy 4 żółtka stopniowo mieszać z mąką aż powstanie jednolita gęsta masa, która nie będzie się kleić.

(W przypadku trudności z wyrabianiem ciasta można dołożyć łyżkę wody).

Ciasto wałkować na cieniutkie placki i kroić wedle swoich potrzeb, na podłużne nitki, drobne paski lub nawet różnokształtne (byle grubość była jednakowa).

Makaron układać na papierze pergaminowym tak by miał sposobność wyschnąć. Jeżeli się klei podsypać delikatnie mąką. Gdy makaron zesztywnieje można przechowywać go w zamkniętym opakowaniu.

Zachęcam do wypróbowania!

Dodaj komentarz