mayo

Domowy majonez – przepis podstawowy

Majonez to podstawa wielu sosów, zrobiony z prawdziwych żółtek ubity z oliwą nieporównywalny jest z tym co znajdziemy w każdym sklepie. Czasem zostają nam żółtka, czemu by nie spróbować?

Składniki:

- 1 żółtko,
- łyżka musztardy,
- łyżka octu,
- sól,
- pieprz,
- 100 ml oliwy lub oleju.

Jajka umyć przed rozdzieleniem żółtka od białka (to ważne, żeby nie dopadło nas żadne dziadostwo) – następnie żółtka umieścić w wysokim naczyniu. Dodać ocet i ubijać stopniowo dodając oliwę. Gdy całość oliwy wejdzie w żółtko doprawić musztardą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W zasadzie to baza na wszystko co tylko nam się wymarzy. Dodając suszone pomidory, ser itd można uzyskać świetny dip do przekąsek i sałatek.

Polecam!

Dodaj komentarz