burger

Domowy Burger idealny

Jeżeli zjadło się już w rozlicznych lokalach masę burgerów to przychodzi ten moment kiedy w człowieku rośnie pragnienie zrobienia go samemu w domu. To przecież mięso, bułka, dodatki – diabeł tkwi w szczegółach.

Składniki na mięso:

- 200 g polędwicy wołowej,
- 100 g mięsa z łopatki wołowej,
- 100 g mięsa z mostka wołowego,
- pieprz,
- sól,
- musztarda,
- mała cebulka,
- czosnek.

Mięso najlepiej kupić na jakimś małym bazarku, gdzie dostarczane jest prosto od producenta – zwykle na miejscu jest mielone i oba problemy ma się z głowy.

 

Cebulę i czosnek szatkujemy w drobną kosteczkę. Mięso, cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy mieszamy ze sobą. (Proporcja mięsa jest istotna i to dzięki niej mięso smakuje idealnie. Ile kosztowałyby burgery gdyby ktoś mielił nam Filet Mignon ?! )

Z mięsnej masy robimy równe kulki o wadze 220 g i spłaszczamy na papierze pergaminowym – rozmiar mięsa powinien być dopasowany do wypieczonych przez nas wcześniej bułek – tzn. mięso zawsze o 10-20% większe od bułki bo i tak się zmniejszy.

Burgery włożyć do lodówki – żeby mięso się przegryzło i schłodziło.

Pozostałe składniki:

- 2 plastry żółtego sera,
- 2 liście sałaty,
- ogórek konserwowy,
- pomidor,
- ketchup,
- musztarda,
- majonez,

przyprawy:
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- curry.

Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni, w tym czasie grzać również patelnię. Na suchej patelni smażyć burgery – każdą stronę około 2-3 minut (w zależności od grubości), obracając położyć na mięso plaster sera (dodatkowo można mięso przykryć metalową miską, by ser szybko zaparował i zmiękł).

Ważne!!! Każdą stronę burgera zawsze trzeba oprószyć solą i pieprzem!

W międzyczasie przekrojone i posmarowane w środku masłem bułki do burgerów podpiec aż do zarumienienia (jak zrobić bułki do burgerów).

Upieczone mięso położyć na dolnej części bułki, dodać sałatę, pomidor, ogórek i sos.

PS: Najważniejsze jest wyczucie ile zajmie podpiekanie bułek, jeżeli piec jest dobrze rozgrzany to nie powinno być problemu i wtedy uda się zgrać obie czynności. W burger barach zawsze dodatki są już pokrojone i to chyba najlepsze rozwiązanie żeby przed składaniem nie wychłodzić dania.

PS 2: Do burgerów klasycznie używa się zwykle ketchupu, ale ja proponuje sos zrobiony z następującej proporcji ketchupu, musztardy i majonezu: 3:1:2 z dodatkiem papryki ostrej, słodkiej i curry.

Smacznego!

Dodaj komentarz