tera

Deser pod ręką

Jeżeli przyjdzie do nas ochota na coś słodkiego zupełnie niespodziewanie, albo mamy do wykorzystania składniki z innego ciasta to nie bójmy się próbować mieszać smaków – tak powstał ten przepis.

Jest to w zasadzie bardziej inspiracja niż przepis krok po kroku.

Składniki

- obcięte czubki z muffin z tego przepisu,
- twaróg 200 g
- śmietanka 36% 100 g,
- kakao,
- cukier,
- kawa.

Obcięte czubki z muffin chciałem wykorzystać do dekoracji muffin – tak też zrobiłem, ale został ich i tak bardzo dużo.

Rozdrobnione ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wyłożyć dno niskich szklanek. Skropić łyżką mocno zaparzonej kawy.
Przełożyć połową kremu ze zmielonego twarogu i śmietanki 36 % – krem posłodzić 2 łyżkami cukru.

Nastepnie położyć kolejną warstwę z muffin (skropić jak poprzednio) i wyłożyć drugą część kremu.

Z góry posypać kakao dla dekoracji tuż przed podaniem.

Smacznego.

Dodaj komentarz