chleb_z_dynia

Chleb z pestkami dyni na zakwasie

Kolejna propozycja z serii pieczywa na zakwasie. Tym razem będzie to chleb z pestkami z dyni charakteryzujący się dużą zawartością mąki żytniej, za razem wilgotny dzięki zamykającej go chrupiącej skórce. Jest na prawdę bardzo trwały, utrzymuje świeżość przez kilka dni. Alternatywa dla chleba ze słonecznikiem… no i ciężko doczekać się aż wystygnie.

Składniki:

- 150 gramów żytniego zakwasu,
- 100 gramów pszennej mąki,
- 150 ml wody,
- 200 gramów mąki żytniej,
- 12 gramów soli,
- 50 gramów pestek dyni

Wszystkie składniki wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być lepkie, nie za mokre i nie za suche. Formę o wymiarach 10 na 22 cm wysmarować tłuszczem i obsypać pestkami z dyni. Ciasto wyłożyć do formy. Obsypać pestkami i odstawić do wyrośnięcia przez noc.

dynia_chleb_blacha

Piec w temperaturze 250 stopni przez pierwsze 20 minut, dopiekać po tym czasie w obniżonej temperaturze piekarnika 220 stopni przez 30-40 minut.

Wystudzony kroić.

Smacznego.

Dodaj komentarz