naan

Chleb naan/bread naan

Indyjskie pieczywo przywędrowało do Polski wraz z rozwijającą się bazą gastronomiczną Brytyjczyków pochodzenia Indyjskiego. Nie tylko sklepy z produktami mande in UK, ale i bary restauracje znalazły swoich fanów.

Jak to w każdej kulturze bywa, pieczywo to świetny dodatek. W indyjskiej kuchni chleb naan serwuje się z danami jednogarnkowymi. W piecu tandoor wypiekane jest zarówno pieczywo jak i duszone w sosie mięsa. Chlebki oczywiście świetnie smakują prosto z pieca. Ciasto to tylko baza, ale z dodatkiem czarnuszki, czosnku smak można dopasować do własnych preferencji.

Składniki:

- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 110 ml jogurtu,
- 2 łyżki oliwy,
- 6 g drożdży,
- 2 łyżka letniej wody,
- 40 g rozpuszczonego masła.

Drożdże wymieszać z letnią wodą i dodać łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po 15 minutach wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstawić do napuszczenia w ciepłe miejsce.

Z ciasta uformować 50 g kulki i rozwałkować na grubość 0,5 cm (będą przypominać kształt jajka). Placki ułożyć na papierze pergaminowym. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (najlepiej włączyć grill tylko u góry pieca). Posmarować placki rozpuszczonym masłem i włożyć do pieca na jeden z najwyższych poziomów. Piec do zarumienienia około 8 minut.

(w maśle można rozmieszać wyciśnięte ząbki czosnku)

Placki podawać jako dodatek do dań gulaszowych tam gdzie gęsty aż prosi się by zgarnąć go pieczywem.

Jak zrobić kurczak masala kliknij tutaj.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz