chleb_slonecznik

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Wchodząc do dzisiejszych piekarni widzę ściany białego chleba, bułek. Wszystko dmuchane i wypiekane na drożdżach. Różnorodność odnaleźć można w mniejszych punktach, gdzie nowoczesnych technologii przyśpieszających proces rozrostu pieczywa się nie stosuje. Obecnie chleb schnie bardzo szybko. Tylko świeży albo jeszcze gorący smakuje dobrze. Po dwóch dniach nie nadaje się do niczego. Nie dziwi więc fakt, że w większych aglomeracjach pojawia się coraz więcej punktów z wypiekami na zakwasie. Ten przepis to właśnie ukłon w stronę tych osób, które mając ochotę nie tylko jeść zdrowo, ale zobaczyć, że robienie chleba może być bardzo przyjemne. Jest to chleb żytni, na zakwasie z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką. Jeżeli jeszcze zostanie to na pewno smakować będzie również po 3 dniach od wypieku.

Składniki:

- 200 gramów zakwasu żytniego,
- 50 gramów białej mąki,
- 150 ml wody,
- 150 gramów mąki żytniej,
- 100 gramów mąki żytniej razowej,
- około 50 gramów słonecznika,
- 10 gramów soli.

Zakwas wymieszać ze wszystkimi składnikami oprócz słonecznika. Ciasto powinno mieć kleistą konsystencję. Masę wyłożyć do blachy o rozmiarach 10 x 22 cm uprzedni obsypanej słonecznikiem (najlepiej kroplę oliwy wylać na blaszkę, pędzelkiem rozprowadzić po ściankach. Potem wysypać słonecznik). Przykryć bawełnianą ściereczką do odrośnięcia przez noc.

blacha_ciasto

Następnego dnia piec w temperaturze 250 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 210 i tak kolejne 40-50 minut. Chleb powinien być mocno brązowy. Po upieczeniu wyłożyć na kratę i ostudzić. Chleba nie należy trzymać w formie po upieczeniu gdyż się zaparzy. Po wystudzeniu można już kroić. Przechowywać zawinięty w ściereczkę – wtedy najdłużej utrzymuje swoje właściwości.

Smacznego.

Dodaj komentarz