DSC_0171x

Chałka drożdżowa z kruszonką

Słodkie puszyste drożdżowe ciasto, tak w skrócie opisałbym ten wypiek. Wiem, że w koło wiele wymyślnych przekładańców, ale taka bułeczka z masłem lub kremem czekoladowym jest lepsza niż każdy współczesny deser.

Chałka wywodzi się z kultury Żydowskiej. Przygotowywana była na szabat. Kto widział Skrzypka na Dachu wie o czym mówię. Cóż przepis polecam nie tylko gotującym kobietom, ale i zainteresowanym kuchnią mężczyzną. Po prostu warto zaznajomić się z nim i co jakiś czas zaskakiwać siebie i gości tak potrzebną dzisiaj prostotą.

Składniki:

- 350 g mąki,
- 15 g drożdży,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 80 g cukru.

dodatkowo: żółtko do posmarowania chałki

Kruszonka:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
-
Z 70 g mąki, całości drożdży i całego cukru i mleka (w temperaturze pokojowej) zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałe suche składniki wymieszać w misce, następnie wlać napuszone drożdże, jajko i letni rozpuszczony tłuszcz.
Ciasto początkowo wyrabiać w misce. Gdy przestanie się kleić do ręki wyrabiać na stolnicy/blacie przez kilka minut.
Gotowe ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.

Uformować 4 równe części z których zrobić podłużne wałki. Końce powinny być węższe. Połączyć wałki jednym końcem.
Zawijać w taki sposób, że pierwszy wałek z brzegu przełożyć nad drugim, pod trzecim i nad czwartym. Tak postępować z każdym kolejnym wałkiem od brzegu.

chałka_x

Odstawić ciasto na kolejne 30 minut aby się napuszyło.

Rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka posmarować napuszone ciasto.

Posypać kruszonką.

DSC_0170x

Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut.

Smacznego.

Dodaj komentarz