bulki poznanskie

Bułki poznańskie/wrocławskie

Do kogo te bułki należą to ja już nie wiem. Gdziekolwiek je spotykam, przyjmują nazwę regionu z którego są przywożone. Najpewniej są więc Polskie.

Klasyczne białe pieczywo, które przypomina smak dzieciństwa. Kiedyś jak jeszcze nie pakowało się wszystkiego do plastikowego worka świeża bułka była chrupiąca i leciutka. Właśnie taki jest ten przepis.

Składniki:

- 350 g mąki pszennej typu 750,
- 10 g drożdży,
- 50 ml mleka,
- 120 ml letniej wody,
- 1 jako,
- 20 g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli.

Zrobić rozczyn z drożdży odrobiny letniej wody i mąki, odstawić na 15 minut. Wszystkie składniki wymieszać na końcu dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto.

Odstawić do napuszenia się w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Po godzinie formować kulki o równej wadzę – np. 80 g. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Przed pieczeniem napuszone bułeczki przycisnąć tępą stroną noża tak by powstało wgniecenie. Po 5 – 10 minutach włożyć do pieca.

bulki poznanskie

Piec przez 15 minut do zarumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz