burger bułka

Bułki do hamburgerów

Moim zdaniem najlepszy przepis na bułki do burgerów. Pieczywo dobre zarówno grillowane, jak i delikatnie podgrzane na parze. Polecam z wołowiną – w parze.

Składniki:

- 100 ml letniej wody,
- około 300 g mąki
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 10 g drożdży,
- 1 jajko,

Zrobić rozczyn z drożdży, odrobiny wody i łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki połączyć i wyrobić na ciasto – na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie formować kulki ok. 80 gramowe i rozwałkować na grubość 1 centymetra. Rozłożyć w odstępach na blasze. Przykryć na 20 minut do napuszenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 – 20 minut.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz