tarta bezglutenowa

Bezglutenowa tarta szpinakowa

Poprzednia propozycja była dla wszystkojedzących smakoszy. Ze względu na małego bezglutenowca w rodzinie opracowałem ten przepis… Okazało się, że smaczniejszy od oryginału.

Składniki:

- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki żytniej,
- 4 łyżki mąki gryczanej,
- szczypta soli.

- 900 g mrożonego liściastego szpinaku,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- połowa selera,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki.

Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować i przenieść do tortownicy z karbowanymi brzegami i wyjmowanym dnem (typowa forma do tarty).

Schłodzić w zamrażarce.

DSC_0021

Mrożony szpinak sparzyć wrzątkiem i odcisnąć z wody. Włoszczyznę ugotować na parze do miękkości. Cebulkę i czosnek pokroić na drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić aż wyparuje całość wody. Odstawić do wystygnięcia. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę.

Masę szpinakową wymieszać z dwoma jajkami i łyżką mąki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podpiec przez 10 minut (nakłuć jeżeli się wybrzusza), następnie wyłożyć masę do środka. Piec przez około 40 minut – aż masa się zetnie.

Tartę można udekorować pomidorami. Podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego.

Dodaj komentarz