baton witalny

Baton witalny/smakoszka

Zdrowy domowy batonik, świetny alternatywa dla lunchu i energetyczny posiłek przed siłownią bądź na nartach

Składniki:

- puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
- 400 g płatków owsianych,
- 200 g żurawiny,
- 100 g dyni,
- 50 g suszonej moreli,
- 50 g suszonych śliwek,
- 50 g suszonego ananasa.

rozne

Wszystkie suche składniki wymieszać w duże misie. Na wolnym ogniu podgrzać zagęszczone mleko i dodać do suchych składników. Wymieszać tak by wszystko było równo obtoczone w mleko. Wilgotną masę wysypać na blachę około 13 na 23 wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 130 stopni.

Gorącą blachę wyjąć z pieca i całość pokroić na porcję gdy jest jeszcze ciepłe – po wystygnięciu krojenie stanie się trudniejsze.

Do masy można użyć praktycznie każdego nasiona – ważne żeby zachować proporcję i masa była wystarczająco wilgotną.

Każdy z pokrojonych batoników można również posmarować gorzką czekoladą dla urozmaicenia smaku!

Smacznego.

Dodaj komentarz