bajgle, usa

Amerykański bajgiel w domowym piecu

Przepis prosto z ameryki, na polski stół skąd w zasadzie pochodzi. Nowojorskie bajgle to nic innego jak pieczywo z dziurką, ale dzięki gotowaniu ciasta przed wypiekiem nabierają zupełnie innego smaku. Pieczywo dla każdego, bo można do niego wrzucić wszystko to na co ma się ochotę – sezam, mak, suszone pomidory.

Składniki:

- 200 g mąki chlebowej typ 750,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant, lub około 10 g zwykłych,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 ml letniej wody,
- sól,
- 1 łyżeczka cukru.

Całość składników wymieszać, na końcu dodając stopniowo mąkę – aż do uzyskania zwartej konsystencji. Uformowane ciasto ważyło 300 g (u każdego może o być troszkę więcej lub mniej). Należy wyrabiać je około 10 minut, tak by gluten się związał.

//Przy korzystaniu z drożdży w kostce należy wcześniej zrobić rozczyn (rozmieszać drożdże z połową wody i łyżką mąki)i odstawić masę na 15 minut, następnie wymieszać wszystkie składniki//

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie zmieszać ponownie i uformować 2 bajgle (po 150 g). Odstawić na kolejne 10-15 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

Zagotować wodę w szerokim garnku i wrzucić bajgle do osłodzonej i osolonej wody (1 łyżeczka soli, 1 cukru), tak gotować przez 1 minutę każdą ze stron. Wyciągnąć na papier pergaminowy. To jest też moment kiedy można posypać ciasto ulubionym dodatkiem, ja wybrałem sezam.

bajgle

 

Wstawić do pieca na 12-15 minut i piec na papierze pergaminowym aż do zbrązowienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz